Invigningar utan byggskynken

Urpremiären av Rossinis Barberaren i Sevilla – Rom 1816 – blev ett av musikhistoriens brakfiaskon. Sångaren i rollen som Basilio snubblade direkt i sin entré och slog sig blodig. En katt kom in på scenen under första akten och lät sig inte sjasas bort. När Almaviva skulle sjunga serenad för Rosina var gitarren ostämd, och när han sökte stämma gick en sträng av. Samtidigt var teatern full av vänner till Rossinis konkurrent Paisiello, som buade av hjärtans lust. Ridå.

***

Många infrastrukturprojekt i Europa, stora som små, har rönt liknande premiäröden senaste åren: de är sällan redo i tid och mycket går snett i början.

Städer som knyter byggen till speciella händelser, brukar få ångra sig.

Även Umeå har problem med tajmingen inför kulturhuvudstadsåret. Delar av nya Rådhusparken får nu skjutas upp, rapporterade VK i går, för att man ska undvika att ha ännu fler byggplatser under 2014. Klokt, men också talande för faran med ”klart till en invigning”-drömmar.

En lösning kan vara att förlänga tiden mellan olika arrangörsutnämningar och evenemang med ett par år till. Eller att städer avstår från att bygga stort till exklusiva, unika händelser, och hellre avvaktar. Berättigade byggen, med funktioner som motiverar kostnaderna, ska ju framför allt behövas efteråt.

***

Rossinis Barberaren blev för övrigt en succé, vad det led. 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.