En skakning på nedre däck i Kina

Den ekonomiska återhämtningen i USA bygger fortfarande i hög grad på konstgjord andning via den amerikanska centralbanken. Redan när fed-chefen Ben Bernanke antytt att de omfattande stödköpen av obligationer förr eller senare måste trappas av, och styrräntan höjas, har nervositeten blivit stor hos dem på marknaden som gjort sig bekväma med stimulanserna.

Och även om de som förutspått eurons snara undergång föga oväntat visat sig ha fått fel – delvis för att de undervärderat den politiska dimensionen i valutasamarbetet – har de som nu tror sig se ljuset i tunneln i samma utsträckning underskattat de problem som kvarstår olösta. Utan fler omfattande skuldavskrivningar och någon form av riskfördelning inom eurozonen, som lättar på trycket, kommer inte de hårdast utsatta länderna att orka med budgetsanering eller strukturreformer.

Inte heller uppvisar exempelvis Frankrike, avgörande för euroområdet, någon större självinsikt om att det är den egna allt sämre konkurrenskraften som ligger bakom landets stagnation. EU är skickligt på att skjuta problem framför sig, sämre på att lösa dem.

Ändå är det inte mot USA eller EU man ska rikta blicken för nästa krisscenario i världsekonomin, utan Kina. Många har varnat för bubblan som växer i den uppumpade kinesiska ekonomin. Men bubblor blir ofta synliga först när de är på väg att spricka. Svagare export, trög inhemsk konsumtion, lägre investeringar, överhettad fastighetsmarknad och stora skulder sprider oro i kommunistpartiet ledning. BNP ökade andra kvartalet med 7,5 procent, vilket kan låta högt, men i själva verket är lågt och nära smärtgränsen för en ekonomi insnärjd i paradoxer och falska löften.

Regimen bygger sin makt på fortsatt hög tillväxt, och kommer att dra sig i det längsta för att erkänna en kris, men kan ha att välja mellan jobbig inbromsning nu eller krasch senare. Till den sociala oro och vrede mot korrumperade lokala kommunistledare som finns i många regioner, kommer en rå miljöförstöring som varit priset för en auktoritärt styrd utveckling. Nu synas undret. Något kan ha börjat som en skakning på nedre däck i Kina.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.