Myter bäddar för fördomar

En undersökning från Royal Statistical Society och Kings College London i Storbritannien har väckt uppmärksamhet, ironiska leenden och visst allvar senaste veckan. Undersökningen visar, för att låna sammanfattningen i The Independents rubrik i förra veckan, att den brittiska allmänheten har fel om nästan allting.

Några exempel: 26 procent av de tillfrågade trodde att internationellt bistånd var en av de 2-3 saker staten lägger ut mest pengar på, när det i själva verket bara utgjorde 1,1 procent av de årliga utgifterna 2011/12. De tillfrågade trodde i genomsnitt att 24 procent av alla utbetalade bidrag bygger på fusk, när den officiella statistiken istället talar om 0,7 procent. De tillfrågade uppskattade att 15 procent av alla flickor under 16 blir gravida varje år, i verkligheten är det bara 0,6 procent. 58 procent av de tillfrågade trodde inte att brottsligheten minskar, vilken den dock gör markant. De tillfrågade bedömde att 24 procent av befolkningen i England och Wales är muslimer, medan det i verkligheten är 5 procent. På frågan hur många i befolkningen som är invandrare trodde de tillfrågade i genomsnitt på 31 procent, betydligt mer än den officiella siffran på 13 procent. De tillfrågade gissade på att 36 procent av befolkningen är äldre än 65 år, men i själva verket är det bara 16 procent.

Det här är förstås inget brittiskt fenomen. En motsvarande undersökning i Sverige, eller de flesta andra länder, skulle säkert ge liknande resultat. Så ser en tankeställare ut. Ju mer utbredda myter och skeva verklighetsuppfattningar är, desto lättare blir det för politiska och mediala krafter att förstärka och spela på fördomar och rädslor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.