Hur tolkar Shinzo Abe sin seger?

Genom framgången för Liberaldemokraterna, med egen majoritet för den styrande regeringskoalitionen, efter valet till det japanska parlamentets överhus, har premiärminister Shinzo Abe fått förtroende att regera under någorlunda stabila förhållanden i landet som bytt premiärminister sju gånger på lika många år.

Men en valseger, inte minst en som väcker anhängarnas förväntningar och lämnar regeringen utan ursäkter vid ett misslyckande, kan fort förvandlas till en fallgrop om segraren i övermod misstolkar sitt mandat.

Kommer Abe att prioritera sin ekonomiska utgifts- och stimulanspolitik – omstridd, men inte utan framgång hittills – eller sina plumpa nationalistiska, militaristiska och historierevisionistiska övertoner? Kommer han att använda sitt nyvunna mandat för att reformera på en sargad hemmaplan eller för att posera och provocera utåt i en redan överspänd, nervös region? I hög grad skulle det ena (utrikespolitisk aggression) försvåra det andra (ekonomisk återhämtning). En valsituation föreligger. Segern måste uttolkas. För vad anser Abe sig ha fått mandat? Och hur starkt vill han gå kärnkraftslobbyn till mötes och pressa på för en – ogenomtänkt – återsatsning på kärnkraften, trots en sedan Fukushima kritisk opinion?

Ibland är även ett på papperet entydigt valresultat fullt av tolkningsmöjligheter, frågor och fällor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.