Ukraina mellan EU och Ryssland

Demonstrationerna mot Ukrainas regering och president Viktor Janukovytjs beslut i förra veckan att inte underteckna det planerade frihandelavtalet med EU, fortsatte under gårdagen i huvudstaden Kiev.

Läget är spänt och allvarligt. Risken för nya våldsamheter finns kvar. Men orsaken till konflikten är densamma som plågat Ukraina sedan långt tid tillbaka – med en geografisk öst-väst-dimension – och som låg till grund redan för den orangea revolutionen 2004-2005: Valet mellan ökat samarbete med EU, nu inom ramen för unionens östliga partnerskap, eller fortsatt starkt beroende av ett alltmer aggressivt, auktoritärt och oförutsägbart Ryssland, som med hot och påtryckningar vill förhindra att Ukraina knyts närmare EU.

Det är Ryssland, inte EU, som försöker tvinga fram ett antingen-eller-läge för Ukraina. För EU:s förhandlare och representanter gäller det att behålla tålamodet, visa fingertoppskänsla, inte låta sig stressas av Rysslands metoder, utan förbli närvarande och hålla dörrarna till nya samtal öppna. Målet måste vara att Ukraina ändå inom kort ska underteckna det avtal som såg klart ut för en vecka sedan.

Ett närmare samarbete mellan EU och Ukraina är inte någon mirakellösning, men vore till långsiktig gagn för alla parter. Ryssland får inte ges hot- och vetorätt i frågan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.