Håll ögonen på Matteo Renzi

Krävs ett barn av Berlusconi-eran, en ung politiker vars syn på strategi och maktspel formats av de senaste tjugo årens havererade, ofta patetiska italienska politik, för att föra Italien ut ur det gamla och in i något nytt?

Håll ögonen på Matteo Renzi, 38 år gammal, borgmästare i Florens och nyvald, karismatisk partiledare för vänstermittenorienterade, regeringsbärande Demokratiska partiet. Han är en intressant politikertyp. Inger både visst hopp om att vara precis vad Italien desperat behöver, och en farhåga om att gamla demoner ska gå igen, att allt kanske bara är sig likt, att Berlusconis avtryck på italiensk politik – knallhårt egenintresse, show och makt framför politiskt substans – är djupare än befarat. Sittande premiärministern och Renzis partikamrat Enrico Letta gör ett förhållandevis bra jobb, men det är till färgstarke Renzo förhoppningarna om ett nytt Italien knyts.

Renzi är förnyaren, som vill bryta med det gamla, insuttna, ineffektiva etablissemanget, men som även lärt mycket av Berlusconis kampanjstil.

Efter decennier av misslyckanden är vänstern och mitten i italiensk politik i stort behov av någon som är både seriös och streetsmart nog att träda ut ur Berlusconi-spektaklets skugga. Ännu är Renzi mest hype och få resultat. Men finns det substans och uthållighet bakom utstrålningen kan han visa sig värd att hälsa med ett ”äntligen”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.