Västerbottens intressantaste valrörelser

Nordmaling, Lycksele, Vilhelmina, Dorotea, Åsele och Storuman är kanske de hetaste tipsen just nu, på vart man bör vända blicken i höst om man hoppas få se marknära och genuina politiska debatter med substans i länet.

Det är långtifrån säkert att valrörelserna där blir höjdpunkter av mognad för den sakens skull, man kan befara att de blir dåligt nyttjade, men de har i alla fall potential att bjuda på lokaldebatt när den är som svårast och därför mest relevant.

Skälen och utgångspunkterna skiftar från kommun till kommun, och mellan framtidstro och krisläge. Stora, planerade investeringar på vissa håll tvingar fram principiella vägval med långtgående konsekvenser. Djupa ekonomiska problem på andra håll för med sig grundläggande diskussioner om vad en liten kommun bör prioritera. Sår efter folkomröstningen kring vården lär spela en roll inte bara i landstingsvalet utan även i flera kommunalval. Ruttna stämningar mellan personer och partier, med strider inom förvaltningarna, blir ett huvudtema här och var.

Men gemensamt för dem är att kommunpolitiken där förtjänar att stå i centrum, och att det vore sorgligt om de unika, lokala frågorna begrovs under rikspolitiska utspel ur standardbroschyrer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.