Smäll inte igen dörrar mellan blocken

Sedan länge utlöser partiledardebatter i riksdagen mest fantomförväntningar. Ändå saknar de inte betydelse.Under ett valår, med åtta riksdagspartier, en oklar regeringsfråga och möjligheten till blocköverskridande koalitioner, kan de ge fingervisningar om sånt partiernas egna arrangemang döljer.

Regeringsfrågan har stor sakpolitisk betydelse. Samarbeten med andra tvingar partier att prioritera och utveckla vissa delar av sina program, och hålla tillbaka andra. Svensk politik befinner sig i ett läge när flertalet tänkbara regeringspartier skulle bli mer konstruktiva och mognare i de viktigaste frågorna, av blocköverskridande uppgörelser. Det skulle också garantera att extrema ytterkanter inte ges inflytande på regeringspolitiken. Partiaktivister – tryggast med gamla, sömniga blockritualer – protester mot tanken. Men partiledarna bör undvika att smälla igen dörrar mellan blocken i dagens riksdagsdebatt. Håll dem åtminstone på glänt. Ge åhörarna skäl att spetsa öronen i kammaren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.