Ord inför helgen, 16 augusti

Hela Robin Williams skådespelarkonst balanserade på avgrunden mellan gappskratt och gråt, mellan det euforiska och det djupt melankoliska, mellan själfull humor och tragisk klarsyn. Fånga dagen var ena sidan av myntet. Blev fånga slutet den andra?

I minnestexten över Williams i Die Zeit jämför Peter Kümmel honom med en gestalt hos Elias Cannetti, som bara kan sova i närheten av faror, i riskfyllda situationer.

Williams, skriver Kümmel, kunde verka otröstlig, ”en känslig, sömnlös man, som ingenting undgick och som led av ett övermått på information. Till det övermåttet hörde vetskapen om att det finns för mycket lidande och för lite tröst i världen.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.