Stöd Hongkongs demokratikamp

Redan när Storbritannien återlämnade Hongkong till Kina 1997 – och siste brittiske guvernören Chris Patten inte kunde hålla tillbaka tårarna vid ceremonin – tvivlade många på att regimen i Peking skulle lämna Hongkongs medborgerliga friheter och oberoende rättssystem i fred särskilt länge. En stad kan leva intensivt på hoppet, även när det inte ter sig realistiskt.

Nu, 17 år senare, är konflikten mellan kommunistregimens kontrollbehov och de speciella friheter Hongkongs medborgare åtnjuter men Peking vill inskränka, på väg att utlösa en ny, allvarlig kris. Demokratikämpar i Hongkong kräver sedan lång tid tillbaka att löftet om fria, öppna, demokratiska lokalval 2017 infrias utan inskränkningar från regimens sida.

Det är ett krav som fick stort stöd i den inofficiella folkomröstning som hölls tidigare i sommar. Men regimen har börjat agera allt hårdare – direkt och indirekt – mot proteströrelsen. Häromdagen kom det väntade, men dystra beskedet från Peking att endast kandidater som godkänts av en nomineringskommitté – kontrollerad av kommunisterna – ska tillåtas ställa upp i valet 2017. Det börjar också växa fram interna spänningar i Hongkong mellan de demokratiska krafterna och lokala ekonomiska intressen som vill prioritera harmoniska förbindelser med Peking.

Omvärlden bör stödja demokratikämparna i Hongkong – deras krav och aktioner. De protester och den konflikt som utspelar sig där angår fler än bara stadens invånare. Den återspeglar inom Kinas gränser en av 2000-talets avgörande globala kraftmätningar: den mellan en statsauktoritär kapitalism av kinesisk modell utan politisk frihet, opposition eller rättsstat, och en liberal marknadsekonomi inom ramen för demokrati, pluralism, fri debatt och medborgerliga rättigheter.

Kinas kommunistparti fruktar vad en uppflammande demokratirörelse i Hongkong skulle kunna utlösa i resten av landet. Många provinser i Kina är redan socialt, ekologiskt och politiskt mycket instabila, med folkliga missnöjen som hotar att koka över om den ekonomiska utvecklingen nitar och den inhemska finansbubblan spricker.

Den aggressiva kampanj Kinas nya president Xi Jinping inlett mot korruptionen inom partiet syftar till att rensa ut potentiella maktkonkurrenter och förbättra partiets rykte ute i provinserna – inte till att öka inslagen av oberoende rättsutövning.

Tanken på ett Hongkong som inom Kinas gränser får visa vad riktig demokrati och fria val går ut på, ger makthavarna i Peking stora darren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.