Allt färre ursäkter för Shinzo Abe

Det regerande LDP-partiet vann en ny storseger i gårdagens japanska extraval, men det förändrar inte mycket. Premiärminister Shinzo Abes motivering för att utlysa nyval – att han ville få mandat för sin ekonomiska politik – var taktiskt begriplig, men principiellt tvivelaktig.

”Abenomics”, namnet på Abes ekonomiska program, har hunnit bli ett begrepp, och väljarna gav Abe mandat att genomföra det redan i valet för två år sedan. Genom (1) penningpolitiska stimulanser, (2) offentliga investeringar och (3) strukturreformer av bland annat närings- och arbetsmarknadspolitiken, syftar ”Abenomics” till att bryta dödläget av låg tillväxt och deflation i Japan.

De två första stegen har genomförts, men strukturreformerna har i hög grad uteblivit. Det politiska kapital Abe fick i sin valseger 2012 har han istället flera gånger omdömeslöst investerat i nationalistiska övertoner. När så en momshöjning tidigare i år, tänkt att följas av ännu en, slog fel och utlöste recession, kände Abe behov av få väljarnas bekräftelse på nytt. Nu har han fått den, och har allt färre ursäkter kvar för att inte genomföra det han lovat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.