Ord inför helgen, 23 maj

”Du säger: sörj icke för morgondagen! – gläd dig åt stunden! – Ja väl, men ett större mål hägrar dock nu för oss: – att vi må kunna säga: gläd dig åt morgondagen! – ty därförutan skall stundens glädje förbittras för dig och blifva ett tomt skryt, ett rus före striden.”

I dag bortglömde, men lika fullt intressante romanförfattaren, diktaren, dramatikern och kritikern Tor Hedberg (1862-1931) i skriften ”Glädje!” från 1889.

Jag är svag för Hedbergs lite bleka, men kloka och humanistiska författarskap, framför allt några av hans dramer. Men han var bortglömd redan i sin samtid. Det är, skrev Holger Ahlenius i en bok om Hedberg 1935, ”vederhäftighetens, äkthetens och försynthetens, men på samma gång också överreflexionens och temperamentslöshetens sedvanliga lott i en på starka affekter och effekter inställd nutidsvärld”.

Och det var redan många decennier före Twitter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.