Bryt både DÖ och blockpolitiken

Det skulle vara frigörande och välgörande för Sverige om den parlamentariskt fega, idépolitiskt bakåtblickande och demokratiskt tvivelaktiga decemberöverenskommelsen mellan S, Mp, M, C, Fp och Kd äntligen bröts. Men det skulle vara förödande om det skedde av fel skäl, eller ledde till fel slutsatser om vilket det enda rimliga och genomtänkta alternativet till DÖ är.

Hittills har kritiken mot DÖ framför allt kommit från konservativt håll, ofta med det underförstådda budskapet att den bör ersättas av en alliansregering som styr med sverigedemokraterna som indirekt del av det parlamentariska underlaget. Det vore djupt olyckligt för svensk demokrati och politik. Att ge ett främlingsfientligt parti inflytande över regeringspolitiken, hellre än att bryta den sedan länge förlegade blockpolitiken, skulle vara helt oacceptabelt – ett oförlåtligt svek, som bara inte får ske.

Och ett nyval, som det spekulerats om inför Kd:s beslut om DÖ på rikstinget, skulle vara etablissemangets sätt att utan rimliga skäl underkänna väljarnas besked förra hösten.

Det är dags att avsluta denna fars, och för de seriösa partierna att börja ta ansvar utifrån 2000-talets samhällsutveckling och samhällsfrågor, istället för att ängsligt, idélöst och patetiskt klamra sig fast vid en blockpolitik vars gamla skiljelinjer blir allt mer irrelevanta.

Alternativet till DÖ, och det som borde ha varit huvudspåret för socialdemokrater, liberaler och gröna redan direkt efter valet, är att bilda ett blocköverskridande regeringsunderlag i mitten. Inte som nödlösning, utan för att det vore det bästa för idépolitisk förnyelse och fördjupning av svensk politik även på lång sikt. Nuvarande mandatfördelning rymmer stora möjligheter. Och det intressantaste – utifrån 2000-talets ekonomiska, sociala, tekniska och ekologiska utmaningar – vore ett möte mellan socialdemokratiska, liberala och gröna perspektiv i nytt regeringssamarbete med socialdemokraterna, miljöpartiet, centerpartiet och folkpartiet.

Det skulle ge en stark konservativ opposition i form av moderaterna och kristdemokraterna, och en socialistisk opposition i form av vänsterpartiet, och effektivt marginalisera Sd och beröva det partiet alla chanser till offerkofta.

DÖ och blockpolitiken i kombination förlamar och fördummar svensk inrikespolitik helt i onödan. Bryt båda.

*************************************************************************

Fler krönikor om ämnet:

Decemberöverenskommelsen var ett haveri i svensk politik

Blockpolitiken och DÖ fördummar Sverige

Alliansen i långsamt förfall – dags att avveckla den

Liberaler borde bejaka att miljöpartiet sitter i regeringen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.