Penningpolitisk epok går mot sitt slut

”Det är bra”, sade indiska centralbankens chef Raghuram Rajan, på World Economic Forum i Davos förra veckan, ”att penningpolitiken inte löser alla problem. Det skapar utrymme för strukturreformer”. (Frankfurter Allgemeine Zeitung, 21/1).

Tillsammans med Axel Weber från den schweiziska storbanken UBS yttrade han i Davos övertygelsen att en penningpolitisk epok närmar sig sitt slut.

Efter omfattande och utdragna insatser från världens centralbanker ända sedan finanskrisen bröt ut 2008 – i de flesta fall motiverade av det allvarliga läget – är den globala ekonomin på väg in i en ny fas. Kanske kommer den amerikanska centralbankens räntehöjning i slutet av förra året att i efterhand ses som en vändpunkt, mer genom sin tajming än sina direkta effekter.

Andra och djupare faktorer än de som centralbankerna rår över kommer att bli utslagsgivande. En del bekanta, en del nya, en del fortfarande okända och oväntade.

Till dem man kan anta kommer att få betydelse hör energiförsörjning och råvarupriser, tekniska innovationer som förändrar produktionsprocesser i grunden, frihandelsavtalens vara eller inte vara, Kinas omställning till en mer konsumtions- och tjänsteinriktad ekonomi, de nyligen industrialiserade ländernas hotande skuldkriser, de kvarstående obalanserna inom eurosamarbetet, klimatavtalets förverkligande i praktiken, för att nämna några och helt utlämna militära och säkerhetspolitiska konflikter runt om i världen.

Det är komplicerade, delvis oroande frågor, som rymmer många svåra vägval och stor konfliktpotential, men som är nödvändiga att ta tag i och vara ärliga om. Förhoppningsvis kommer därför centralbankerna inte längre stå i centrum på samma sätt.

Inte för att de spelat ut sin roll, utan för att den extrema fokuseringen på dem har varit en konsekvens av politikens reträtt och oförmåga.

Man behöver inte ens värdera det överhuvudtaget. Bra eller dåligt: Penningpolitik kan inte lösa alla, eller ens särskilt många, problem på längre sikt. Ju förr den insikten gör comeback, desto bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.