Efter Iowa: Håll ögonen på Marco Rubio

Efter primärvalen i Iowa är det fortsatt öppet på den demokratiska sidan. Även om Hillary Clinton lyckades vinna med den knappaste av marginaler över Bernie Sanders, och fortfarande har mycket goda chanser att vinna partiets kandidatur när större delstater går till primärval, ligger en framgång på lut för Sanders i New Hampshire nästa vecka.

Vinner Sanders där kommer det att dröja innan Clinton kan slappna av, och hon tvingas fortsätta anpassa sina utspel och sin framtoning för att locka de yngre anhängare som just nu är mer nyfikna på och eggade av Sanders.

***

Men ännu mer intressant, om än med viss skräck och sorgton, är det att följa republikaneras primärval i år. Det finns en djup, anständig och sansad konservativ tradition i amerikansk politik, som ofta glöms bort av europeiska betraktare, men som är givande och nödvändig att känna till även för mer liberalt sinnade, om man vill förstå USA:s politik. Barack Obama, exempelvis har ofta knutit an till den i sin retorik.

Tyvärr har just den konservativa traditionen kraftigt förlorat inflytande det senaste decenniet, och hotar snart att bli helt marginaliserad i ett sorgligt radikaliserat republikanskt parti. De amerikanska primärvalen visar det med all tydlighet. Både stödet för Ted Cruz – det vore en olycka i många avseenden om han blev president – och det för Donald Trump, vars kandidatur varit en bottenlös pinsamhet från början, visar hur illa det står till med partiet.

Men kanske gav Iowa ändå ett besked om att tillnyktring väntar runt hörnet. Senatorn från Florida, Marco Rubio, har visserligen tidigare varit en favorit hos den radikala Tea Party-rörelsen, men är politiskt bredare än så och vida att föredra framför Cruz och Trump.

Rubios ganska starka tredjeplats i Iowa kan göra honom till det konservativa partietablissemangets kandidat, och ett samlande namn för alla som inte ville se Trump eller Cruz vinna. Blir det kanske ändå en duell i presidentvalet mellan Clinton och Rubio?

*********************************

Några tidigare krönikor om amerikansk politik:

Avspänd Obama kom med berättigad varning

Centralbankernas dilemma och räntedebatten i USA

Kan Hillary Clinton motbevis fördomarna?

När kommatecknet är viktigare än utropstecknet

Hårfin gräns mellan bluff och klarspråk

Triumf för Obama men oförändrat läge

I en kamp mellan två besvikelse förtjänar Obama fyra år till

Varm våffla och romersk stridshjälm, men Obama då?

Det här i dag, något annat i morgon

När det inte säger klick, inte verkar kärlek

Tidsanda, försiktiga väljare och Obama vs Romney

Historiens vingslag i farligt läge i USA

När för många kompromisser skymmer sikten

Den svåra konsten att tolka en valseger rätt

Obama sätter mycket på spel

För tidigt fredspris för Obama

Från Joe McCarthy till Martin Luther King

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.