Tal vid ”Sång för mångfald” på Renmarkstorget i Umeå 20/5

Vi glömmer ofta en viktig sak, när vi talar om mångfald. Vi tappar alldeles för ofta de enskilda människorna ur sikte. Vi fastnar lätt i grovt definierade kollektiv.

Ofta låter det i debatten som om mångfald enbart vore en mångfald av inom sig ganska statiska och förutsägbara grupper.

En grupp där som är på ett sätt, och en annan grupp där som är på ett annat sätt och en tredje grupp där som är på ett tredje sätt.

Och så tror vi att det är mångfald.

Men i den kollektiva fördomen dör en del av mångfaldens själ och frihet.

Vi tappar den enskilda människan ur sikte.

Ingen av oss, ingen enda individ, är enkelspårig, enhetlig, statisk och gjuten i ett stycke, förutbestämd att vara eller bli på ett visst sätt, förutbestämd att alltid tillhöra en viss grupp eller leva ett liv i bestämda banor, förutbestämd att alltid handla på det ena eller andra sättet.

Vi är rörliga, vi förändras, vi utvecklas, vi söker oss fram, vi byter väg, vi prövar nytt, vi upptäcker nya sidor av världen och av oss själva, vi tänker efter, vi brusar upp, vi blir nyfikna, vi ångrar en del som vi gjort, vi ångrar att vi inte gjorde annat.

Mångfalden finns även inom oss själva, inom varje människa. Alla, var och en av oss, är motsägelsefulla och mångskiftande, inom oss själva har vi många olika sidor, drivkrafter, svagheter och drömmar i våra personligheter.

Ofta är vi spruckna, söndrade och brokiga.

Alltid i varje läge är vi en aning motsägelsefulla och svårtolkade.

Det borde göra oss ödmjuka även inför andra, nyfikna på andra i vår omgivning och ge oss insikter om vad mångfald innebär i praktiken.

En människa är ofrånkomligt färgad av många olika faktorer i sitt liv. Hon lever i en väv av relationer, värderingar och situationer. Ingen människa är en ö.

Men människor får aldrig betraktas som passiva kopior av, aldrig ses som viljelösa företrädare för sin tid, sina miljöer eller sina omgivningar.

Vi får aldrig i förväg tillskriva en enskild människa egenskaper, åsikter och värderingar, utifrån bakgrund, omständigheter eller grupptillhörighet. Vi får aldrig dela in människor i pålitliga och farliga, välkomna och ovälkomna, utifrån kollektiv, utifrån grova och svepande generaliseringar.

Ingen, ingen makthavare, ingen debattör, ingen påtryckare, ingen mobbare, ingen har rätt att placera in oss i en förutbestämd kategori och utifrån det inskränka våra rättigheter. Det ska inte vara din börd, ditt kön, din hemort, dina vapen, din fysiska styrka, eller ditt namn som bestämmer dina möjligheter att söka din identitet och utveckling i livet.

Mångfald och varje enskild människas frihet hänger ihop.

Först när vi ser mångfalden av fria, rörliga, oförutsägbara individer som samhällets självklara utgångspunkt, först när vi ser de mänskliga fri- och rättigheterna som universella, rätten att förverkliga sitt liv så länge det inte inskränker andras motsvarade rättigheter – först då kan vi lyckas att tillsammans skapa och värna samhällen med ömsesidighet, samvaro, medmänsklighet och sociala band.

Det är oerhört svårt med mångfald, men utan mångfald, utan den yttre mångfalden och den inre mångfalden, dör demokratin och dör solidariteten. Därför är den här manifestationen så viktig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.