Sverige måste agera tydligare mot Turkiet i fallet Hamza Yalcin

Den svensk-turkiske journalisten Hamza Yalcin skriver på Expressens kultursida: Ska jag utlämnas till en despot, Margot Wallström?

I Tyskland har ett motsvarande fall, när den tyske författaren och Erdogan-kritikern Dogan Akhanli greps i Spanien på Turkiets begäran, fått stor uppmärksamhet och lett till mycket starka, omedelbara och otvetydiga krav från både regeringschefens och utrikesministerns sida om att Dogan Akhanli måste släppas. Det fick också snabbt resultat, även om den juridiska processen inte är avslutad.

Möjligen arbetar Sverige bakom kulisserna med frågan, men det är påfallande hur svagt och svalt det svenska uppträdandet framstår i jämförelse. Och med tanke på hur skamlöst regimen i Turkiet agerar finns det ett egenvärde i att tydliggöra även offentligt att Sverige inte accepterar detta på någon punkt. Även EU måste agera hårdare.
Jag håller med De grönas ledare i Tyskland Cem Özdemir som anser att EU efter det här måste överväga förändringar i sitt polisiära samarbete med Turkiet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.