Spricker regeringen i Tyskland?

HUVUDLEDARE: Den tyska regeringskoalitionen mellan kristdemokratiska CDU/CSU och socialdemokratiska SPD vacklar redan efter några månader. Oenighet i migrationsfrågan har utlöst en djup kris.

Men det är inte kristdemokrater och socialdemokrater som står mot varandra. Klyftan går istället rakt igenom det kristdemokratiska lägret, mellan CDU och CSU. Framför allt mellan förbundskansler Angela Merkel (CDU) och CSU:s ordförande, inrikesministern Horst Seehofer.

Ända sedan 1949 har de två syskonpartierna samarbetat i förbundsdagen. CDU är aktivt överallt i Tyskland utom i delstaten Bayern. CSU är ett renodlat bayerskt parti, som nästan oavbrutet sedan 1960-talet haft egen majoritet i Bayern och som tack vare delstatens storlek (knappt 13 miljoner invånare) har ett väljarstöd som räcker även till egna platser i tyska förbundsdagen.

I förbundsdagsvalet 2017 fick CSU 2,8 miljoner röster, alla i Bayern, vilket utgjorde 6,2 procent av det totala, nationella röstantalet.

CDU och CSU bildar alltid en gemensam grupp i förbundsdagen, trots ett par kriser under efterkrigstiden. Den största konflikten hittills mellan de två kom 1976 när CSU:s ledare Franz Josef Strauß försökte frigöra sitt parti från CDU, men efter en intensiv maktkamp tvingades till reträtt av CDU:s dåvarande ordförande, oppositionsledaren Helmut Kohl. Hotet om att CDU skulle gå till val även i Bayern vågade inte CSU syna.

Den kris som nu brutit ut mellan syskonpartierna kan vara på väg att bli lika stor. Migrationspolitiken håller på att bli ohanterlig för det kristdemokratiska samarbetet CDU/CSU.

Horst Seehofer, som sneglar på det bayerska delstatsvalet i höst, CSU:s svåra läge i opinionen och framgångarna för det nya, främlingsfientliga partiet AFD, vill i sin roll som inrikesminister ge polisen order om att direkt vid gränsen börja avvisa asylsökande som redan är registrerade i annat EU-land. Merkel säger nej till det och vill se en europeisk lösning.

Nu har de två, som både personligt och politiskt har svårt för varandra, enats om att invänta nästa EU-toppmöte om ett par veckor.

Men vad händer om det blir resultatlöst och ingen kompromiss är möjlig? Om Seehofer då ger order om direktavvisningar, och öppet struntar i sin regeringschefs linje, lär inte Merkel ha något annat val än att sparka honom ur ministären. Eftersom Seehofer är CSU:s ledare skulle det i praktiken innebära att regeringskoalitionen bryts upp.

Då väntar antingen nyval, och möjligen Merkels avsked från politiken. Eller ett desperat, troligen utsiktslöst försök av CDU att ersätta CSU med de gröna eller liberala FDP.

Den tyska turbulensen ger en försmak av vad som kan vänta även i Sverige efter höstens riksdagsval.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.