Var inte godtrogna – kampen om internet måste föras nu

Europaparlamentet visade sig från sin sämsta sida på onsdagen, när en majoritet av ledamöterna röstade igenom ett ställningstagande till EU-kommissionens förslag om nya anpassade upphovsrättsregler för den digitala inre marknaden.

Parlamentets stödde – till stora applåder, rapporterar journalisten Emanuel Karlsten från Strasbourg på Breakit.se – en linje som kommer att öka övervakningen av internet, stärka de stora jättarnas makt, straffa och stoppa små aktörer och allmänt försvåra informationsdelning för bildning, kultur, debatt, skapande och kreativitet i en digital tidsålder.

De mål som anges, att stärka ställningen för kulturskapare och journalistik, kommer inte att uppnås. Det handlar om missvisande svepskäl för åtgärder som snarare syftar till kontroll och inskränkningar på politisk väg av det fria internet.

Piratpartiets vice ledare Katarina Stensson sammanfattade det träffande på Twitter: ”De enda som gynnas av resultatet är globala företag och stora mediebolag. Det stärker IT-bolagens monopolställning, minskar mångfalden av kultur, innovation och företagande, och begränsar vår yttrandefrihet.”

De mest omstridda inslagen – som jag skrivit tidigare om här på ledarsidan  – blev kvar i Europaparlamentets beslut: Avgifter för länkningar av upphovsrättsskyddat material och krav på plattformar att införa ett förhandsgranskande, igenkänningsfilter för uppladdningar av olika slags material på internet. Tillkom gjorde också – talande nog – ett förbud mot att privatpersoner filmar och fotograferar på sportevenemang och sedan delar bilderna på nätet.

Det så kallade filtret för uppladdning av material skulle, som många organisationer och aktivister varnat för, innebära att de stora aktörerna, de enda med tillräckligt omfattande infrastruktur och juridiska resurser, får ännu större makt över data och trafik. Mindre webbsidor tvingas på grund av det osäkra rättsläget anpassa och inordna sig. Färre nya vågar dra igång överhuvudtaget.

”Ett liv utan Google och Facebook”, skriver hackerorganisationen Chaos Computer Club, ”skulle därmed bli omöjligt.”

En rädsla och ängslan sprider sig. Det spontana försvåras. Konkurrensen inskränks. Monopol tar över. Debatter över gränser bromsas. Det otämjda internets mångfald, folkbildning och goda humör underifrån ersätts av hot, regleringar, godtycklighet och den starkes rätt.

Så här ser stegen in i övervakningssamhället ut. Var inte godtrogna – kampen om det fria internet avgörs nu. Lagstiftningen närmar sig. Nästa vår är det val till Europaparlamentet.  Motståndet brådskar.

*****

Läs även:

Ge inte upp kampen om ett fritt internet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.