Farlig konflikt mellan två kärnvapenstater

Konflikten mellan Indien och Pakistan, två fullt utvecklade kärnvapenstater, har trappats upp på nytt. Omvärlden måste öka sina diplomatiska ansträngningar. Läget i Kashmir är allvarligare än på länge.

***

Världens blickar har under att par dagar varit riktade mot Vietnam och det slarvigt förberedda, men enormt uppmärksammade toppmötet i Hanoi mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-un. Att deras förhandlingar misslyckades och slutceremonin ställdes in, kom inte som någon överraskning.

Samtidigt har en annan konflikt, mellan två fullt utvecklade kärnvapenstater, trappats upp på ett mycket farligt sätt, utan att det alls väckt ett liknande ödesmättat intresse i västvärlden.

För ett par veckor sedan utförde den islamistiska terrororganisationen Jaish-e-Muhammad, med bas i Pakistan, ett attentat i indiska delen av regionen Kashmir. Över 40 personer inom Indiens säkerhetsstyrkor dödades. Som en reaktion på det genomförde Indiens flygvapen i tisdags attacker mot Pakistan, som på onsdagen svarade med egna insatser.

Så eskalerar det, mellan två länder där starka krafter, politiska som militära, på båda sidor, kan vara intresserade av en fortsatt kraftmätning.

Ändå var det relativt utsiktslösa förhandlingar i Hanoi som stod i centrum för världens uppmärksamhet.

Det är ofta så, att de militära spänningarna i Kashmir mellan Pakistan och Indien, inte ägnas lika stora rubriker och diplomatiska insatser som kriser på andra håll.

Enligt årsboken för 2018, från Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI), förfogar både Indien och Pakistan – som har en mäktig, egensinnig militärapparat – över långt fler än hundra kärnstridsspetsar var.

Trots det, och trots att det handlar om en komplicerad konflikt som pågått hela efterkrigstiden, tycks omvärlden alltid ha något annat att oroa sig lite mer för än två kärnvapenstater på randen till öppna strider. Då och då under 2000-talet har en avspänning sett ut att vara på gång. Men alltid sker något igen, terrorattentat eller militära provokationer, som skärper motsättningarna.

I varje krig sker felberäkningar, men när två länder äger sådana vapen som Indien och Pakistan gör, sade Pakistans premiärminister Imran Kahn tidigare i veckan, finns det inte utrymme för misstag.

Man får hoppas att han tar sina egna ord på allvar. Att Indiens premiärminister Narendra Modi, mitt uppe i en pågående valrörelse, agerar i samma anda. Och att militära ledare inte har andra planer.

USA, EU och Kina måste öka sina diplomatiska ansträngningar och påtryckningar. Läget i Kashmir är allvarligare än på länge.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.