Rösta nej till ett förlegat upphovsrättsdirektiv

Europaparlamentet borde rösta nej till förslaget om nytt upphovsrättsdirektiv. Sätt frågan i centrum av den kommande valrörelsen. 

***

Upphovsrättsbegreppet missbrukas nu å det grövsta för att skrämma fram ett regelverk som kommer att:

– försvåra, inte underlätta, för framtidens digitala skapande, kreativitet, bildning, debatt och kunskapsdelning,

– gynna stora, resursstarka aktörer på de småskaliga alternativens bekostnad,

– och förskjuta gränserna för övervakning, förhandscensur och godtyckliga repressioner på nätet åt fel håll.

Upphovsrättsintressena har hamnat helt snett i debatten om förslaget till nytt EU-direktiv på området. Det kommer att skapa långt fler problem än det löser, sprida misstro och försiktighet, och inte på allvar hjälpa någon kulturskapande, konstnärlig eller journalistisk verksamhet till bättre finansiering i framtiden.

Att överföra 1900-talets upphovsrättsvärld till 2000-talets internet på det sätt som lobbyister nu ger sken av, går helt enkelt inte. Det bygger på en förljugen uppfattning om politikens rätt och möjligheter att med tvivelaktiga metoder jaga ett – bara delvis – gott ändamål. Och det uttrycker en daterad föreställning om kulturskapandets villkor i dag.

Varje försök att med sådana metoder reglera friheten, oförutsägbarheten och öppenheten som kännetecknar internet när det fungerar som bäst, kommer att leda till maktmissbruk, hierarkier, trösklar och privilegier av ett slag som konst, kultur och journalistik brukar bevaka och bekämpa.

Europaparlamentet borde rösta nej i dag, och de branscher som tryckt på för förslaget måste börja förbereda sig för resten av 2000-talets tekniska och kulturella omvälvningar istället för att söka förlänga 1900-talets vanor.

Upphovsrättsdirektivet, med sina mest kritiserade artiklar, borde göras till en huvudfråga i den kommande valrörelsen.

*********’

Några tidigare krönikor på temat:

Försvara internet mot övervakningens nyttiga idioter

Var inte godtrogna – kampen för ett fritt internet måste föras nu

Ge inte upp kampen om ett fritt internet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.