Vägra göda övervakningskapitalismen

Var ska du kunna samla tankarna och slappna av, som fri, obevakad människa, ströva, söka och pröva, utan att någon kommer rusande för att exploatera eller manipulera dig? Var inte godtrogna när företag, arbetsgivare, politiker, forskare eller andra med agendor säger att det är för ditt eget bästa, att du låter dig övervakas.

***

Det börjar närma sig. I sommar, rapporterade SVT häromdagen, vill en butik i Stockholm börja använda teknik för ansiktsigenkänning, så att deras kunder ska kunna kartläggas och klassificeras redan vid entrén. Tanken är att det på sikt ska hjälpa företag att skräddarsy erbjudanden, personalisera service och utveckla avancerad reklam, för att konkurrera med näthandelns jättar.

Huruvida det ens är lagligt, om det kan förenas med andra regelverk och vad Datainspektionen säger om saken, återstår att se. Men så länge en gråzon existerar kommer den att utnyttjas. Se det i ljuset av det framväxande kontantlösa samhället, och det blir tydligt hur nära dystopin vi befinner oss.

Att EU – som inom loppet av ett par år gjort bort sig med både GDPR-förordningen och det nya upphovsrättsdirektivet – ska hänga med i svängarna och förstå vad som pågår, är svårt att tro.

Affärsmodellerna baserade på big data, algoritmer och nedtrampad integritet, har redan getts makten över gemensamma digitala miljöer. Nu tar de sikte även på våra fysiska liv.

***

Det som tornar upp sig är en blandning av övervakningskapitalism (för att använda Shoshana Zuboffs träffande begrepp) och stasikommunism, parfymerad med skenbar frivillighet. Det hela bygger på en vämjelig människosyn. Och när du har vant dig vid det till den grad att det upplevs som ofrånkomligt, kanske bekvämt, kanske ett framsteg, då har du redan förlorat.

Var ska du stanna upp, andas ut och grubbla för dig själv i framtiden, utan att någon noterar ditt ansikte, kartlägger dina vanor, kontrollerar din identitet, bokför dina yttranden, dokumenterar din smak och registrerar dina steg?

Var ska du kunna samla tankarna och slappna av, som fri, obevakad människa, ströva, söka och pröva, utan att någon kommer rusande för att exploatera eller manipulera dig?

Hur ska du kunna vidga din värld, dina perspektiv, dina referensramar, befria dig från trånga nätverk, göra upptäckter du inte kunde ana, om alla system runt om dig har motsatta avsikter? Hur ska du kunna hitta miljöer som inte definierar dig i förväg som en produkt eller konsument?

Det är inte bara det att de vill räkna ut vilka hemligheter och böjelser du har genom att vara ständigt närvarande. De vill vänja dig av vid tanken på att överhuvudtaget ha en skyddad privatsfär. De vill att du över tid ska börja frukta existensen inom dig av något oåtkomligt, oförutsägbart, upproriskt, orentabelt, som andra inte kan koppla upp sig mot eller beräkna. De vill få dig att misstro själva värdet av en personlig integritet, av ett fritt, inre liv utom räckhåll för profiten, apparaten, den goda syftet och det allvetande systemet.

De vill kunna tilltala dig med förnamn utan att någonsin ha träffat dig. De vill kunna erbjuda dig vad du vill ha omedelbart, enligt minsta motståndets lag,och sedan sälja din reaktion till andra som en digital produkt.

När du står där genomskinlig, reducerad till en korsning av big data-råvara och algoritmlojal konsument, ska du själlöst njuta av effektiv service, smidig vardag och maktens belåtenhet.

Då blir det en icke-fråga, att system alltid missbrukas. Att nya makthavare alltid kan använda uppgifter i andra syften än det ursprungligen var tänkt. Att friheten för experiment, kreativitet, kritik och överraskningar minskar. Att auktoritära samhällssystem får vatten på sina kvarnar. Den digitala personaliseringen, i alla branscher, kan bli en antihumanistisk fälla.

Den tekniska utvecklingen, med digitalisering och artificiell intelligens, forskning och framsteg, uppkoppling och informationsdelning är fantastisk. Till den, och det fria internet, står mycket hopp inom medicin och vård, för miljö- och klimatomställningen, för kultur och konstnärligt skapande, för bildning och kunskap, för demokratisk debatt, och för människors frihet och globala gemenskap i vardagen.

Men säg nej till övervakningskapitalismen. Låt den inte smyga sig in under falsk flagg. Vägra göda den. Stå emot, innan det är för sent. Misstro branschjättar och snabba profitintressen, som vill ta över ansvaret för din integritet. De vill inte göra dig nyfiken, de vill göra dig förutsägbar. De vill inte reagera på dina önskemål och behov, de vill manipulera dig.

Delta inte automatiskt, var motsträviga. Var inte godtrogna när företag, arbetsgivare, politiker, forskare eller andra med agendor säger att det är för ditt eget bästa, att du låter dig övervakas. Var skeptisk även mot auktoritära maktanspråk i den goda sakens namn.

Rädda din rätt att ha hemligheter kvar, att kunna ströva obevakad och oregistrerad, att ha möjlighet att handla och tänka osedd av makten, att inte vara någons digitala träl eller råvara.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.