Väntar dramatiska budgetförhandlingar i höst?

Det var länge sedan Sverige stod inför så spännande budgetförhandlingar som i höst.

När de fyra partierna bakom januariavtalet – socialdemokraterna, miljöpartiet, centerpartiet och liberalerna – snackade ihop sig i vintras, ägde samtalen rum under ett akut tryck i regeringsfrågan med risk för nyval.

Till slut var man tvungna att skriva ner något, nästan vad som helst och låta flisorna falla som de vill kring fötterna. För finsnickeri fanns ingen tid. Frågor om huruvida de 73 punkterna på listan överhuvudtaget hänger ihop, är möjliga att finansiera inom ramen för en ansvarsfull budget och ska genomföras eller bara utredas, kunde skjutas på framtiden.

Nu finns inga sådana genvägar eller ursäkter längre. Sverige kan inte regeras mellan stolarna, och i alla gråzoners moder, en hel mandatperiod.

Överlever januariavtalet hela mandatperioden, även när nästa lågkonjunktur kommer?

***

Höstens budgetarbete sker samtidigt som ekonomin börjar mattas av. Det blir ett första allvarligt test av vad samarbetet mellan de fyra partierna duger till och står pall för.

Mitt tips till den som vill bedöma stämningsläget mellan S, Mp, C och L, är att strunta i hur de enskilda partierna presenterar och skryter om sina egna hjärtefrågor, och i stället lyssna på hur de kommenterar förslag från de andra partierna som de själva tycker är idiotiska, men tvingas gå med på för att få ihop en kompromiss.

Hur tåligt ett samarbete är visar sig inte i reaktionen hos den som får sina önskemål uppfyllda, utan i minspelet och tonfallet hos dem som tvingas försvara något de egentligen inte tror på. Om inte den långsiktiga relationen känns viktigare än irriterande detaljer hos samarbetspartnern, väntar snart öppna gräl och politisk separation.

De kommande veckorna får vi en tydligare bild av om de fyra partierna tror på detta eller inte, och om de lockar fram varandras bästa eller sämsta sidor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.