Välkommet besked om försvarsanslagen

Det var ett välkommet besked som gavs på fredagen att socialdemokraterna, miljöpartiet, centerpartiet och liberalerna kommit överens om en höjning av försvarsanslagen med 5 miljarder årligen från 2022 till 2025.

Uppgörelsen ligger i nivå med det som försvarsberedningen tidigare efterlyst och innebär en historiskt sett omfattande resursförstärkning. Därmed får försvarsmakten rimliga förutsättningar att börja genomföra satsningar som ett dystert säkerhetspolitiskt läge tyvärr kräver.

Finansieringen av försvaret har sannolikt varit en av de svåraste punkterna i budgetförhandlingarna att komma överens om för de fyra partierna som står bakom januariavtalet. Man kan gissa att motsättningarna varit stora även inom regeringen, mellan olika departement.

Fortfarande, när detta skrivs, råder oklarhet om var pengarna ska tas ifrån. Enligt uppgifter till SVT ska en bankskatt vara del av finansieringen. En sådan fanns med redan i januariavtalet och borde inte bli svår för respektive parti och riksdagsgrupp att acceptera som led i en kompromiss där försvaret ges nödvändiga resurser. Att de fyra samarbetspartierna visar förmåga att göra upp på ett så viktigt område är positivt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.