Låt löftena om solidaritet gälla även barnen i flyktinglägren

Coronaviruset sprids nu bland de tiotusentals människor som sedan lång tid och under miserabla förhållanden sitter fast i flyktingläger på de grekiska öarna.

Hjälparbetare rapporterar om en humanitärt mycket svår situation och vädjar om hjälp från omvärlden.

Möjligheten att upprätthålla hygien och vidta skyddsåtgärder för att begränsa smittan bland de asylsökande är nästan obefintlig. Lägerinvånarna lever ihopträngda på små ytor, saknar det mesta och lider under många andra sjukdomar.

Tillståndet i lägren har varit oförsvarligt länge. Bristen på vård, personal och mediciner var alarmerande redan före virusutbrottet. För coronahotet finns ingen som helst beredskap. Den medicinska katastrof som många befarat och varnat för är bara en tidsfråga om inte omvärlden agerar utan dröjsmål.

I synnerhet Europeiska Unionen har en moralisk skyldighet att hjälpa till med en fullständig evakuering av flyktinglägren på de grekiska öarna och se till att de asylsökande fördelas under ordnade förhållanden mellan medlemsländerna.

Men inte bara på kort sikt, det som nu planeras som en reaktion på smittspridningen, utan permanent. Lösningen kan inte vara att skicka asylsökande vidare till nya, slutna läger. Hela systemet måste istället avvecklas och asylrätten återställas.

I väntan på det, och en sådan politisk kraftansträngning i Europa, är det minsta man kan begära att de över tusen ensamkommande barn som befinner sig i lägren verkligen räddas därifrån.

Att ett antal av EU:s medlemsländer förbundit sig att ta emot dem, och att de första redan fått lämna lägren, är senkommet men lovvärt. Sorgligt nog hör Sverige inte till dem som hjälper till med det.

Den svenska regeringen har konsekvent frånsagt sig det ansvaret. Istället för att bidra till en lösning av den katastrofala situationen, vill Sverige nöja sig med att bidra till humanitära insatser av mer begränsat slag. Det är att fly undan en moralisk skyldighet.

Ska ordet solidaritet, flitigt använt den senaste tiden, betyda någonting på allvar, måste EU agera för att permanent avveckla de humanitära katastrofer flyktinglägren utgör. Och Sverige borde åtminstone ställa upp på att ta emot några av de ensamkommande barn som riskerar att gå under där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.