Regeringen får inte bli uppgiven i den ekonomiska krishanteringen

Sveriges har så starka statsfinanser och en så låg statsskuld att utrymmet för mycket omfattande räddningspaket är gott. Det måste utnyttjas till direktstöd, för att det ska finnas jobb och företag kvar efteråt, men också för att göra engagemanget för restriktioner i samhället mot smittspridningen långsiktigt och uthålligt, skriver jag i den här kommentaren.

***

Hittills har regeringen med samarbetspartier agerat snabbt och vidtagit en lång rad åtgärder för att mildra de ekonomiska följderna av coronaviruset.

Men det som gjorts är fortfarande inte tillräckligt. Dessutom har delar av stödpaketen varit krångligt och skevt utformade, och de utlovade miljarderna förefallit långt borta från framför allt drabbade småföretags verklighet.

Och nu börjar oroväckande tecken synas på att regeringen inte är beredd att satsa det som krävs för att rädda livskraftiga näringar och arbetsplatser ur en oförskylld kamp om överlevnad.

Det vore ett stort och framför allt oåterkalleligt misstag om den delen av krishanteringen tilläts tappa fart redan nu.

På onsdagen presenterade regeringen sin ekonomiska vårproposition och vårändringsbudget. Det var i huvudsak en sammanfattning av det som redan tillkännagivits. Att finansminister Magdalena Andersson vill höja utgiftstaket med 350 miljarder kronor är också en logisk följd av tidigare besked.

Men uteblir gör de direktstöd för fasta kostnader som allt fler påpekat kommer att behövas om företagskonkurser ska kunna undvikas och jobb räddas.

Dessutom verkar finansministern mer benägen att tala om hur en stor arbetslöshet ska hanteras efter en förödande konkursvåg, än om insatser som skulle kunna förebygga onödiga företagsnedläggningar och därmed motverka en växande arbetslöshet redan från början.

Om regeringen har det perspektivet måste samarbetspartierna C och L ligga på hårdare.

Coronakrisen är av övergående natur, och är inte en strukturomvandling av normalt slag. Den slår mot viktiga jobb och välfungerande företag, som kommer att behövas efteråt, men som blir svåra att återstarta på samma plats när de väl är borta. Därför är ett ökat inslag av snabba direktstöd ofrånkomliga.

Sveriges har så starka statsfinanser och en så låg statsskuld att utrymmet för mycket omfattande paket är gott. Det måste utnyttjas, för att det ska finnas jobb och företag kvar efteråt, men också för att göra engagemanget för restriktioner i samhället mot smittspridningen långsiktigt och uthålligt.

Krishanteringen drog igång raskt. Bli inte för passiva nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.