Intervju med Maud Olofsson och vem skriver vad?

(Uppdaterad sedan det framkommit att Aftonbladet inte var införstått med att Maud Olofsson inte chattade själv) VK har i dag på nyhetsplats en intressant, exklusiv intervju med Maud Olofsson. Missa heller inte Anders Carlssons foton därtill.

VK berättar också i en notis att den chat som Maud Olofsson deltog i på aftonbladet.se i går inte utfördes av henne själv utan av hennes pressekreterare.

Det är ju i sig ingen överraskning.

Att stjärnor inte alltid skriver sina egna autografer, att idrottsmän inte alltid – nästan aldrig? – skriver sina böcker själva, att ledande politiker inte alltid, till och med bara i undantagsfall, skriver sina egna debattartiklar (av andra skrivna tal är något annat – där är framförandet av talet en stor del av prestationen och den utförs ju alltid av politikern själv), att kanske inte alla politikerbloggar alltid är skrivna av politikerna själva: allt det är ju välkänt och i de flesta fall ganska oproblematiskt.

Det har nog hänt genom journalistikens historia att det inte alltid varit stjärnreportern eller huvudredaktören som skrivit sina signerade texter heller – även om det säkert i dag inte förekommer särskilt ofta.

Varför känns det ändå spontant trist att en ledande politiker låter någon annan chatta i hennes namn?

Är det en gammeldags uppfattning om tekniken som gör att en stofil som undertecknad tycker att det är en vemodig utveckling?

Debattartikel eller bok i annans namn – okej; chatta i annans namn – absolut inte? Vilken är egentligen den fundamentala skillnaden? Det direkta tilltalet och interaktionen? Ja, kanske. Jag behöver klura mer på denna problematik innan jag vågar landa i någon bestämd slutsats.

Det väcker klassiska och ofta diskuterade frågor om i hur hög utsträckning den moderna mediestyrda politiken kräver politiker formade som varumärken och kollektiva identiteter lika mycket som individer.

(Denna blogg är alltid fullt ut skriven av mig själv – i nöd som i kris som i glädje. Å andra sidan räddar jag ju ofta dagen genom att hänvisa flitigt till skickligare pennor och intressantare artiklar med länkar och citat.)

2 kommentarer

  1. Johanna

    Att inte personligen chatta är mer ”bedrägeri” än att inte skriva sina egna tal osv. En chatt är ändå en form av (nutids)samtal och att samtala med en annan person än vad som utges är rent ut sagt skitdåligt. Dock kan man fundera på vem det är mest pinsamt för… Maud eller Aftonbladet?

  2. Brolle

    Att låta någon annan chatta i ens eget namn är lågt mkt. lågt! Det tyder på förakt för de man ska samtala med. Jag förstår inte hur man tänker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.