Allians för Västerbotten och vårdval

Nu har allians för Västerbotten avslutat två fantastiska dagar där vi diskuterat framtidens närvård, valfrihet i vården och våra gemensamma färdriktning för sjukvården i landstinget om våra partier i oppositionen fick styra. Dom här traditionella ’Rutandagarna’ som vi har varje år stärker oss i vårt gemensamma arbete i alliansen och ger oss inspiration och kraft för att återigen lägga en gemensam plan och budget som ger Västerbottningarna mer sjukvård för pengarna.
Vårdval
Dagens vårdvalsseminarium där vi fick ideer från Halland som redan har infört vårdval följdes upp med en presentation hur Västerbotten och tjänstemännen tänkt sig lägga upp arbetet med vårdval för alla Västerbottningar. Västerbottensmodellen har möjlighet att ta till sig av erfarenheter från andra landsting och regioner, tex Västra Götaland, Halland och Skåne. Den modell vi väljer ska ge makten till alla länsbor och inte till vårdgivarna. Vi ska släppa invånarna fria. Vi måste ge alla vårdgivare, offentliga och privata, samma förutsättningar. Och vi borde låta många blommor blomma. Alla som vill lista sig borde få välja fritt om det vill listas hos distriktssköterska eller läkare. Men totalt måste vi alla länsbor ha rätt att få hela vårt vårdbehov tillgodosett. men det är ingen säkerhet att det är under samma tak. Så vill jag gärna se det. Vi har så olika förusättningar för en nära vård om vi bor i Umeå tätort eller i tex Örträsk. Inför vi ett vårdval där alla ha blivit fördelade på en offentlig vårdgivare eller privat så får vi mycket bättre kostnadskontroll. Alla vårdgivare måste klara sin ekonomi. Ingen kan kräva ersättning i efterhand. Men självklart ska man få olika ersättning om man bedriver primärvård i Sorsele eller i Umeå.

Vi står inför en verklig spännade utveckling av närvården under detta år då vi ska ta fram vårdvalsmodellen för Västerbotten. Vi kommer att få uppleva något nytt som rätt utformad kan ge oss betydligt fler vårgivare, bättre tillgänglighet och förutsättningar för vårdgivarna att tänka nytt för att marknadsföra sina tjänster som du och jag efterfrågar. Valet är ditt och ingen annan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.