Västerbottens läns landsting och rikssjukvård och avancerad strålbehandling

Under gårdagen har jag deltagit i överläggningar och diskussion kring frågor vilken vårdverksamhet som ska kallas rikssjukvård och var i Sverige isåfall den verksamheten ska finnas. Det är en av riksdagen utseddd rikssjukvårdsnämnd med politiker från alla regionsjukvårdsområden under ledening av socialstyrelsen som efter utredning fattar dessa beslut. Tillstånd att vara rikssjukvård som då kan endast finnas på två platser i landet har vi beslutat då det gäller hjärtkirurgi på barn och ungdomar och pacemakerinsättning på barn och unga med medfödda hjärtfel. På G för beslut är också ögononkologi, behandling av svåra brännskador, hjärt-, lung- och levertransplatation. När man fattat beslut i nämnden är det upp till alla landsting att söka för att få bedriva rikssjukvård. Än har vi Västerbotten inte gått in med någon ansökan. Bekymmret med riksjukvård som jag ser det är att om beslut fattas att koncentrera viss verksamhet i landet som kanske krävs för god kvalite så drar man undan möjligheten för annan viktig vårdverksamhet som tex NUS har idag. Det finns kopplingar mellan olika behandlingar och vissa specialiteter även om de har liten volym är viktiga för den forskning och utveckling som bedrivs på universitetssjukhuset
idag.

Avancerad strålbehandling i Uppsala

Har tidigare berättat att vårt landsting är med i utveckling av en avancerad strålbehandlings anläggning , Skandionklinik, som ska byggas i Uppsala och finanseras av de sju landsting/regioner som har universitetssjukhus. Gårdagens möte där jag var med på som landstingets representent visar betydelsen av den här tekniken. tyvärr tar det tid för upphandling av bygget och utrustningen. Men anläggningen kommer att få en stor betydelse då behandlingen kan innebära bättre resultat för de som drabbats av tumörer och biverkningarna blir mindre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.