Tillgänglighetsmiljarden , vårdval och Böleängs hälsocentral

Under dagens landstingsstyrelse så har vi fattat beslut om att nu göra en satsning för att förbättra tillgängligheten för besök och behandling på våra sjukhus. Alliansregeringen har avsatt en miljard för detta och nu är det upp till oss i landstinget i Västerbotten att redovisa en plan hur vi vill få del av denna miljard. Klarar vi 80 % av vårdgarantitiderna dvs inte vänta mer än tre månader så får vi minst 30 miljoner kronor. När vi idag skulle fatta beslut så vill den socialdemokratiska majoriteten med stöd av vänsterpartiet och miljöparteiet bara lägga en plan som omfattar 22 miljoner kronor. Vi från allians för Västerbotten vill självklart att planen ska mynna ut i aktiviteter för det vi kan få av staten nämligen 30 miljoner kronor. Vi tror att 8 miljoner mer betyder väldigt mycket för att klara att ge Västerbottningarna bättre tillgänglighet och inte årslång väntan på vård och behandling. Idag så väntar 1881 patienter längre än tre månader för operation eller behandling och 3896 patienter har väntat mer än tre månader för ett nybesök. Helt oacceptabla siffror som visar majoritetens oförmåga att sätta ned foten med resurser och aktiviteter för en rättvis och trygg vård för alla.

Vårdval i primärvården
Vi hade idag också en första genomgång av förutsättningar för ett vårdvalssystem inom primärvården i Västerbotten. Från och med nästa år blir det lag på att ett sådant system ska finnas i alla landsting. Nu gäller det för oss att forma ett system som säkerställer en möjlighet för alla västerbottningar att välja vart man vill få primärvård/närsjukvård. Alla ska med och självklart ska det finnas hälsocentraler och primärvård i någon form i alla kommuner. Målsättningen är att vi ska få en bättre tillgänglighet och fler utövare. I alla kommuner ska det finnas primärvård och landstinget har ett sista hands ansvar att se till detta. Men vi kan få flera nya utövare och vi kan kanske få se olika lösningar från distriktssköterskemottagningar som man listas hos eller varför inte hos en företagshälsovårdsenhet. Möjligheterna blir många och ideerikedomen ska verkligen få komma till tals om allians för Västerbotten fick råda.

Böleängs hälsocentral vad blir det där?

I samband med sammanträdet idag så lade vi från alliansen en interpellation till styrelsens ordförande där vi frågar om varför det sker omstruktureringar i Umeås primärvård vad gäller tex Böleängs hälsocentral innan vi vet hur ett vårdvalssystem kommer att se ut och får genomslag nästa år. Enligt uppgift sker just nu ombyggnad för att inrymma Böleängs hälsocentral inom Tegs Hälsocentral. Men nästa år kanske vi står med en etablering av en ny privat vårdenhet på södra sidan Umeälven som innebär att vi inte har användning av en utbyggd hälsocentral på Teg. Det vore rent ut sagt slöseri med skattebetalarnas pengar. Därför vill vi att man avvaktar med alla förändringar av hälsocentralsstrukturen i Umeå tills vårdvalssystemet införts 2010.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.