Patientskador, behandling av ögonsjukdomar och att ta ansvar

Har idag i Stockholm suttit med och behandlat 30 tal överklagningar av patientförsäkringsärenden. Dagens ärenden rörde framförallt skador som patienter fått i tandvården och vid behandling av ögonsjukdomar. Inte alls enkla fall utan mycket komplicerade med följd att man fått nervskador eller mist sin syn. Till vår hjälp i sådana här fall har vi som lekmän och som ska företräda patienten en rad specialister på sjukdomarna.

Jag kunnde inte ungå att under mötet tänka på att vi som lekmän i en sådan här nämnd måste ha ett stort förtoende och tillit till utsedda specialister. Kanske det var så här LO basen Wanja gjorde när hon satt i AMF´s styrelse och litade på att någon annan hade bedömt att pensionsavtalet var rätt, tex ordföranden och andra LO kompisar i styrelsen, och det litade hon på. Varje ledamot har dock lika stort ansvar i en styrelse eller i en nämnd där man är ledamot.

Ett ärende idag var principiellt viktigt. Det handlade om en patient som förlorade sin syn efter en blödning bakom gula fläcken i ögat. Det finns en möjlighet att en behandling av det nya läkemedlet lucentius hade inneburit en annan utveckling. Men patienten fick inte den behandlingen. En orsak var bla kostnadsskäl och att patienten inte uppfyllde sjukhusets kriterier för en sådan behandling. Men frågan som vi diskuterade var om patienten borde få ersättning för skadan, blindhet, eftersom det fanns andra landsting som behandlade med lucentius. Gäller det fria vårdvalet i hela sverige då kan vi räkna med kostnaderna för den här uteblivna behandlingen ökar då antalet skadeberättigade ökar dramatiskt. Nu sköt vi fram beslutet för att få bättre underlag och förtydligande om vilka riktlinjer som ska gälla.

Har man inte klart och tydligt underlag för beslut ska man vänta med att fatta beslut. Beslut som kan röra pensionsförmåner men också om ersättning ska utgå för att man förlorade synen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.