Bra om landstingen kan bli överens om likvärdig vård för alla

Idag när förtroendevalada i Sveriges Kommuner och landsting (SKL) träffas så kommer den beredning jag sitter i diskutera hur vi kan få en så likvärdig vård som möjligt över landet. Det är speciellt inom avgiftsidan som det idag spretar mycket mellan landstingen. Decentraliserat politiskt ansvar för beslut om avgifternas storlek och finansiering i all ära men allt för stor skillnad om och hur mycket av vården som ska vara offentlig får det inte vara. Det kan inte vara så att vi har skillnader som inte går att förklara och förstå. Kanske det är resultat av tillfälligheter. Områden som nu SKL ska ta tag i som jag välkomnar är inom handikappområdet, tex hörselapparater. Omskärelser av pojkar av icke medicinska skäl skiljer också avgifterna och även då det gäller assisterad befruktning, sterilisering och subvention av p-piller. Jag har i tidigare blogg hävdat att alla landsting borde kunna enas om att subventioner av p-piller ska ges till unga flickor.

Jag tycker också att introduktionen av nya läkemedel är skillnaderna allt för stora. Det gäller tex nya cancerläkemedel. Här finns det arbete inom läkemedelsverket, socialstyrelsen och SKL. Även om varje landsting jobbar med regionalt prioriteringsarbete så får det inte vara allt för stor skillnad hur vi behandlar patienter med dessa nya, dyra men effektiva läkemedel.

2 kommentarer

  1. Jimmy M

    Likvärdig vård för alla tycker jag låter bra. Med tanke på det beslut som är taget angående begränsningar av hjälpmedel (utomhusrollatorer till äldre) så förstår jag dock inte hur du och dina kollegor tänker. Varför fråntas äldre rätten till en utomhusrollator när barn samt människor i arbetsför ålder kommer att beviljas hjälpmedel som tidigare. Detta kallar jag DISKRIMINERING om något!!

  2. Olle edblom( c )

    Som du säkert vet så har handikappnämnden som ansvarar för avsatta medel för hjälpmedel redovisat att man kommer att göra stora underskott i sin budget i år. Då måste åtgärder sättas in. Därför görs i år en tillfällig begränsning i utskrivning av hjälpmedel för att stoppa underskottet. Från alliansen i landstinget hade vi föreslagit drygt 8 miljoner mer innevarande år för hjälpmedel. Hade majoriteten lyssnat på oss och gått med på detta så hade inte vi behövt vidta begränsningar i utskrivningarna i år. För nästa år hoppas jag att ekonomin är bättre med det tillskott dom då får som inte innebär en diskriminering som du uttrycker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.