Läget ljusnar för landstingets företagsobligation

En intensiv politisk debatt har under vintern och våren varit kring landstingets företagsobligation och risken att den skulle helt förlora i värde. Den köptes in under 2005 till en kostnad på 257 miljoner krinor. I efterdyningarna av den globala finasiella krisen och lågkonjunkturen har värdet sjunkit kraftigt. Debatten har varit hög på bla VK´s blogg om hur landstinget spekulerat med skattebetalarnas pengar och att nu måste landstinget sälja obligationen. Jag har hela tiden hävdat att vi inte ska sälja den för då blir vi tvingade att spara in förlusten genom neddragningar i vården. Dessutom ska man väl inte göra den typen affärer när det är som sämst vad gäller värderingarna.

Nu har vi kunnat se att värdet på obligationen har vänt. Senaste uppgången var en ökning på 10 miljoner. Och nu är den värd över 100 miljoner. I och för sig under inköpsvärdet men ändå visar det att riskerna att vi förlorar hela värdet är idag betydligt mindre. Min förhpoppning är att vi får igen hela värdet 257 miljoner 2012 och dessutom har vi då fått den årliga avkastningen på 10 miljoner varje år sedan 2005 som vi är garanterade och som vi hitills också fått varje år.

En kommentar

  1. Brutus

    Debatten haltar. Debatten borde istället handla om varför obligationen köptes.
    Vilka reserverade sig och vilka är det som ansvarar för beslutet. Förmodligen var det ingen som föreslog något annat i landstingsstyrelsen när obligationen köptes.

    Att sedan göra ett nummer om den skall säljas nu eller senare är bara trams.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.