Rapport från Svenskt Näringsliv är oroande

Företrädare för Svenskt Näringsliv har idag i en debattartikel i SvD påstått att kommunala företrädare inte kan prioritera när man får mer pengar. Det här har man hört förut från detta håll. Men om det man skriver skulle stämma så blir man verkligen orolig men som jag inte tror handlar om kommuner utan om hur organisationer fungerar.

Artikelförfattarna påstår att nya pengar har lett till att nya tjänstemän anställts centralt på kommun och landstingskanslierna. Det kan vara så men jag är övertygad om att det handlar om alla beslutsfattares brist oavsett om det är företag eller kommun. Det är nämligen lätt att se de behov som finns närmast en och då avsätter man resurser dit, medan man ser inte lika enkelt bekymren på golvet och den vardag som finns inom tex.  skola, vård och omsorg. Jag vill absolut inte försvara ett sådant beteende. Men det är lätt hänt

.
Vi som är förtroendevalda måste därför hålla koll på att så inte sker. För det är och har alltid varit oerhört viktigt att se till att pengar hamnar där de bäst behövs och det är inte i de centrala staberna. Även om det behövs resurser där också för att skötseln – administrationen – av verksamheten ska fungera.

 

Jag har också sett med egna ögon i landstinget när landstingsskatten har höjts att det oftast lett till att kostnadsmedvetandet avtagit direkt. Och när man inte tillräckligt kraftfullt styrt politiskt inkomstförstärkningen dit behoven varit störst så har pengarna snabbt varit uppätna och inte blev det mer vård för pengarna. Jag brukar uttrycka det med att det är som att kissa i byxan. Varmt en stund sedan kallt och fortsatt kyligt.


För att prioriteringarna ska bli rätt så handlar det om att skapa en kultur i en kommun eller landsting som alltid sätter verksamheterna i centrum och ser resten som stöd för att den ska fungera. Då minskar riskerna för felprioriteringar och utarmning av resurserna till kärnverksamheterna.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.