Historiskt beslut idag att bygga unik strålbehandlingsanläggning i Uppsala

Har tidigare berättat att vårt landsting är med i utveckling av en avancerad strålbehandlings anläggning , Skandionklinik, som ska byggas i Uppsala och finanseras av de sju landsting/regioner som har universitetssjukhus. Dagens möte som jag deltog i som landstingets representent blir nu historisk. Vi fattade nu beslut om vilken som ska leverera utrustningen och vi är också på gång att upphandla byggandet. Anläggningen kommer att få en stor betydelse då behandlingen kan innebära bättre resultat för de som drabbats av tumörer och biverkningarna blir mindre. Strålen och tekniken kring den kan mycket säkert riktas mot ev tumör och tekniken innebär att organ på sidan och bakom tumören inte påverkas. Den här tekniken finns inte någon annanstans i Norden. I Tyskland, USA och Japan har man delvis denna teknik. Jag ser stora fördelar för alla cancerpatienter även om det blir en dyr investering ca 1 miljard när den är klar 2012. Finansieringen sker genom att allla landsting i Sverige och förhoppningsvis från gannländerna betalar vårdkostnaden.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.