Hälsoval Västerbotten – äntligen

I gårdagens landstingsstyrelse tog vi i bred majoritet inriktning av hur Hälsovalet i Västerbotten ska fungera nästa år. Alla landsting ska införaa vårdval eller som vi vill kalla det hälsoval där alla länets medborgare får chansen att välja sin vårdenhet, offentlig eller privat. Idag har vi bara en privat utförare av primärvård och det är Dragonens hälsocentral. Efter nyår kommer fler att få chansen att etablera sig och ta upp konkurrensen med våra nuvarande vårdcentraler. Förutsatt att de blir godkända av landstinget och de är beredda att åta sig det uppdrag vi nu lagt fast att alla vårdenheter ska göra. Det är ett brett åtagande som i princip motsvarar dagens uppgifter på en vårdcentral.

Därefter får alla som godkänns en given ersättning om man etablerar sig i Umeå centrum, på Teg eller i Sorsele. I glesbygden och inlandet blir det en högre ersättning på grund av gles befoikning och långa avstånd till sjukhus.

Idagens VK kan man tro att vi var väldigt oense mellan partierna. Så var inte fallet. Den stora skillnaden uppvisade en del av nuvarande majoritet-vänstern och miljöpartiet. Det visar att nuvarande sosse-vänstermajoritet har svårt att hålla sams och är inget trovärdigt alternativ.

Vänsterfalangen inom nuvarande majoritet la ett förslag om att bara icke vinstgivande företag skulle få etablera sig. Det anser jag strider mot konkurrensneutraliteten- alla ska få samma möjlighet offentlig eller annan vårdgivare. Alla får samma ersättning (offentliga och ev andra utövare) så alla kan om de uppfyller våra kvalitetetskrav kunna få samma eventuella sk "överskott" Vad är då problemet.? Vänsterfalangen  tror att bara det är en annan utövare än offentlig så skär man guld när man ger tex Umeborna vård. Kan en vårdcentral som ska ge vård enligt landstingets krav och uppföljning av de bla ger god vård, upfyller vårdgarantierna och våra tillgänglighets krav och leverer hälsa, ja då borde även våra nuvarande vårdcentraler kunna det. Alla får ju samma ersättning 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.