Släpp patienterna fria-det finns vårdval

I dagens Vk http://www.vk.se/Article.jsp?article=303690 kan man läsa en intressant debattartikel av representent för Vårdföretagarna. Artikelförfattaren har helt rätt i att det finns inga motsättningar mellan företagande och välfärd. Hälsoval Västerbotten kommer att bygga på en konkurrens om förtoendet hos patienten för den som levererar vården. Patienten får med etableringsfrihet fler vårdgivare att välja på. Vårdgivaren offentlig eller privat kommer att tävla om den bästa tillgängligheten, bemötandet och kvaliten. Den ekonomiska risken tar inte landstinget som artikelförfattaren uttrycker det. Det gör vårdföretagaren. Min förhoppning är också att vi får en bättre bemanning och fler vårdgivare även i inlandet. Där kommer den ekonomiska ersättningen vara högre. Och om vi löser läkarbemmaning och slipper läkarstafetter då blir vårdvalet en fullträff.

Men det stora dilemmat är dock den oenighet som finns inom den röd-gröna majoriteten i Västerbottens läns landsting och inom oppositionen i riksdagen vad gäller välfärd och företagande. Hur trovärdigt är detta alternativ när man har helt olika syn på välfärdens finansiering och organisation?

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.