Västerbotten bäst på folkhälsa

Idag presenterades den första öppna jämförelsen om folkhälsa. Vårt län toppar många områden. Vi röker minst och har lägst antal insjuknande i cancer. Och även när det gäller diagnoser och dödsorsaker som anses möjligt att påverka med hälsopolitiska insatser toppar vi. I länet har vi också den högsta tilliten till andra människor och högsta andelen niondeklassare med behörighet till gymnasieskolan.

Det är viktigt att göra den här typen av jämförelser och det skapar en öppenhet och dialog om förbättrings och utvecklingsarbete. Vi kan lära av varandra. Västerbotten har hela tiden legat i framkant vad gäller folkhälsa och förebyggande arbete. Inte minst viktigt är de hälsokontroller som görs för 40, 50 och 60-åringar. Ett arbete som ger oss kunskap och mäter de riskfaktorer som vi kan själva eller tillsmmmans förändra som tex rökning och matvanor.

Nu är det ändå vissa områden som vi inte är bra på och där det finns förbättringsmöjligheter. Fysiks aktivitet och att äta mera frukt och grönt. Psykiska ohälsan bland kvinnor och allt för många fallolyckor bland äldre är sådan förbättringsområden. Med små enkla åtgärder borde vi till nästa jämförelseomgång förbättra oss så färre drabbas av sjukdom och ohälsa. Att jobba folhälsofrämjande på alla nivåer och tillsammans med kommuner är en av de viktigaste uppgiterna vi har för att klara morgondagens utmaningar och en välfärd för alla.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.