Lung- och levertransplantationer centraliseras

Nu är det klart var lung- och levertransplantationer ska utföras i Sverige. Jag är i Stockholm och har deltagit i dagens beslut i rikssjukvårdsnämnden att centralisera de som behöver en ny lever eller lunga. Beslutet innebär att riksjukvårdsnämnden anser att just lever och lungtransplantation är rikssjukvård och ska endast utföras på två universitetssjukhus i landet. Lungtransplantationer ska göras i Lund och på Sahlgrenska i Göteborg. Levertransplantationer ska göras på Karolinska i Stockholm och Sahlgrenska i Göteborg. Även Uppsala, Akademiska, ville göra levertransplantationer. Akademiska uppfyller de grundläggande förutsättningarna att bedriva levertransplantationer, men beslutet att inte ge Akademiska tillstånd grundar sig på att de har utfört en allt för liten volym hitills.

Det är Rikssjukvårdsnämnden som beslutar vilka områden som ska definieras som rikssjukvård och vilka landsting eller regioner som får bedriva rikssjukvård med tillstånd. Syftet med att koncentrera hälso- och sjukvård till ett eller två regionsjukhus är att höja den medicinska kompetensen, stärka patientsäkerheten och öka effektiviteten.

För att kunna göra dessa transplantationer krävs att det finns organdonatorer. För oss i Norra regionen är det viktigt särskilt då det gäller levertansplantationer eftersom vi har behov av dessa organ för alla de som drabbas av den sk Skellefteåsjukan. När vi nu gör de här centraliseringarna är det viktigt att dessa universitetssjukhus som får rikssjukvård sprider kunskapen till övriga universitetsjukhus så att vi inte låser forskning och utveckling till de sjukhus som får tillstånd.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.