Ekonomiska läget för kommuner och landsting

Idag på SKL- möte med politiker från kommuner och landsting från hela Sverige fick vi information om det ekonomiska läget. Inte ser det så bra ut för välfärdens förutsättningar. Vi har dock enligt SKL ekonomerna undgått en 30 tals depression. Och politiker och tjänstemän har nog lärt sig en del, även om man misstog sig på att låta Lehman Brothers gå i konkurs. Nu ser vi tecken på stabilisering. Hur ska vi då återhämta oss är frågan. Sverige är starkt beroende av den globala konjunkturen och kan inte vända av egen kraft. Vi kommer att få en svagare konjunkturvändning än vad vi kan hoppas på. Arbetsmarknaden försvagas fortsättningsvis och arbetslösheten biter sig fast. Vill vi ha en havstång så bör nog kraften vända sig till den offentliga sektorn, men även den privata är viktig. Förra gången tog det 5 år att återgå till samma BNP tillväxt efter 90 talets kris. SKL menar att vi få förvänta oss mist samma tid nu.   En arbetslöshet på 11 % säger både regeringen och SKL att vi kommer upp till 2010 och 2011. Vi får nu se till att värna välfärdens kärna och öka köpkraften för att få igång eller stabilisera arbetstillfällen i offentlig och privat sektor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.