Bättre och bättre för vården i landstinget

Vårt landsting blir bättre och bättre då vi jämförs med andra landsting. Det framgår av den fjärde öppna jämförelsen av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet som idag presenterats. Det visar också att vi med de resurser som vi har och med de tillskott som alliansregeringen gett oss för att satsa på tillgänglighet, psykisk ohälsa och för äldrevården ger effekt.

Fortfarande har vi dock mycket att göra för att vården ska bli mer tillgänglig Det är inte bra att vi ligger så klart under riksgenomsnittet för landstingen då det gäller att komma fram på telefon till våra hälsocentraler och till sjukvårdsrådgivningen. Väntetiden att få träffa sin läkare inom sju dagar och få behandling inom tre månader är fortfarande klara förbättringsområden. Ska vi få del av tilllgänglighetsmiljarden, för oss ca 30 miljoner , måste vi nå att 80% av de som väntar i vårdköerna får komma inom tre månader.
 
Jag blir också bekymrad då vi jämför oss med andra landsting vad gäller andelen av de som är 80 år och äldre och deras användning av läkemedel. Av våra 80 åriga män har hela 15,7% fler än 10 läkemedel och 10,6% av kvinnorna. Med det ligger vi bland de högsta i hela sverige. Jag ser inte en hög andel läkemedel bland de äldre som något positivt. En stor mängd olika läkemedel samtidigt kan leda till oönskade effekter för de gamla. Är också ett tecken på brister i läkarkontakter och möjligheter till uppföljning av utskrivna läkemedel till de äldre.
Etiketter: , , , ,

En kommentar

  1. Werno

    Läkemedelsmängden till vårdsökande är ett problem som inte prioriteras. En närstående är drabbad. Den kvinnan dras med 15 olika mediciner VARJE DAG. Det är påtalat för läkare, granskat av apotek som funnit dålig samordning vid receptförskrivningen. Trots de många tabletterna får den drabbade ändå dagligen dras med pinande värk i leder och rygg. Recept har skrivits ut alternativt på NUS och vårdcentral. Vdc-doktorn ger sig inte på vad lasarettsläkare ordinerat. Och någon annan på vdc söker inte en lösning. Var finns den som kan djupborra i en sån här fråga? Medicinrådgivningen har inget svar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.