Rökstopp före operation

På ortopeden vid NUS så har man infört försök med rökstopp innan man får en operation utförd. Idagens nyhetssändning på Svt kan man få den uppfattningen att vi har satt stopp för alla kirurgiska ingrepp före operation, inte bara på ortopeden. Så är ännu inte fallet.

Jag har i tidigare bloggar försökt argumentera för att vi kan inte utan urskiljning ställa kravet på att få operation om man inte slutat röka. Visst vore det bra att man slutar röka för då minskar risken för komplikationer efter en operation. Dessutom är man nog rätt mottaglig för livsstilsförändring i samband med en operation.

Sedan måste vi se till att rökanvänjning finns för alla och att man också kan kontrollera på ett värdigt och bra sätt att man slutat. Det måste dock ändå bygga på frivillighet för vi kan inte neka en operation om den måste göras för att dels överleva eller för att kunna gå, arbeta eller ha en bra livskvalitet. Socialstyrelsens riktlinjer för rökstopp före operation är ändå ett bra initiativ som kan starta en diskussion om ditt och mitt egen ansvar för vår hälsa. 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.