Vårdgaranti och frivillig väntan

Aliansregeringens kömiljard har gett effekt. Nu klarar landstinget vårdgarantin. Det här visar att morötter för att nå bra resultat för alla som väntat i vårdköerna är ett effektivt styrmedel. Ett stort och fantastiskt arbete av vår personal har gjort att nu får vårt landsting ut minst 29 miljoner kronor av alliansregeringens satsade kömiljard.

Tyvärr kunde landstingen föra över patienter från vanlig kö till annan kö – en så kallad frivillig väntan. Vissa landsting som Skåne har fört över ett ansenligt antal patienter till denna kö och ändå fått ut en massa miljoner.

Nu har Sveriges kommuner och landsting (SKL) beslutat i överenskommelse med staten att täppa igen detta kryphål. Ett bra initiativ och välkommet för att det ska vara rättvist mellan landstingen för att få del av nästa års kömiljard. Landstingen ska sätta fokus på att öka produktionen så att inga köer och väntetider uppstår och framför allt inte flytta patienter från en kö till en annan. Vi ska alltid ha patienternas bästa för ögonen och självfallet också acceptera att de av någon orsak vill vänta men det ska inte friskriva oss från att då slipper vi operera eller behandla inom garantitiden, tre månader. Men helst ännu fortare.



Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.