Läkemedel till vilket pris?

Landstingets läkemedelskostnader ökar i takt med nya läkemedel och  nya medicinska metoder introduceras för att bota och eller lindra sjukdomar som är sällsynta eller som berör stora folksjukdomar. Inom tex cancerområdet finns numera nya läkemedel som kan vara effektiva men som är mycket dyra. Nyttan är så tydlig att vi kan inte välja bort den typen av läkemedel.

I dagens DN kan man läsa att nu vill dock myndigheten som prövar nya läkemedel TLV att de som har sjukdomen PKU, bristande förmåga att bryta ned vissa äggviteämnen, ska själva betala medicinen Kuvan. Eller så får landstinget själv besluta att stå för läkemedlet utan statlig subventionering. Motivet är att kostnaden inte enligt TLV står i rimlig proportion till nyttan. Det här sätter fingret på en allvarlig och etisk diskussion hur vi ska förhålla oss som politiker till sällsynta sjukdomar. Jag kan tycka att om dessa läkemedel har en effekt men berör få så borde vi ändå kunna erbjuda dessa då de få som har sjukdomem oftast är mycket utsatta av sin sjukdom. De får inte ställas på undantag bara för att dessa läkemedel riktar sig till få och de blir väldigt dyra per patient. Det rör sig om ett hundratal som har denna medfödda sällsynta sjukdom och det är framförall barn och unga som kan bli hjälpta av medicinen.

Etiketter: , ,

10 kommentarer

 1. Förälder till PKU barn

  Tack för att det finns personer i vårt avlånga land som tänker klokt. Läkemedelsbolaget har redan satt ett pris som understiger det riktpris EU satt och eftersom vi är medlemmar i EU kan vi inte ha en annan prissättning här!

 2. Mamma till PKU barn

  Tack för att det finns personer i vårt avlånga land som tänker klokt. Läkemedelsbolaget har redan satt ett pris som understiger det riktpris EU satt och eftersom vi är medlemmar i EU kan vi inte ha en annan prissättning här!

 3. David Sjögren

  Som far till 2 PKU-barn har jag skrivit en fundering angående detta beslut. Dock är den fler än 600 tecken, så jag har dammat av en sedan länge nedsläckt blogg just bara för att kunna lämna mina funderingar om detta till dig.
  Om du får tid över får du/ni gärna ta del av den.

  /David

 4. Janne

  Det är för mycket ekonomism och för lite medmänsklighet i samhället idag. Allting ska vara lönsamt eller konkurrensutsättas. Fler individer borde lyfta blicken från budgetrapporterna och tänka på de individer det handlar om, och deras vardagliga livskvalitet. I fallet med PKU-läkemedlen så ska de själklart subventioneras av skattepengar. Det är sånt skattepengar bör gå till, i första hand. Att hjälpa dem som har det svårt. Vad skulle vara viktigare?

 5. Kristian

  Kan någon förklara det här som stod i den ena DN-artikeln:

  ”Hittills har många familjer kunnat använda sig av ett licensierat läkemedel vid namn tetrahydrobiopterin men i och med att Kuvan godkändes av Läkemedelsverket för omkring ett år sedan så togs den möjligheten bort eftersom det inte får finnas ett godkänt och ett licensierat läkemedel mot samma sjukdom på marknaden.”

  Det finns alltså ett alternativ som man inte längre får använda? Vad kostar det? Och varför får man inte längre använda det? Vad är det för konstiga regler?

 6. Johanna

  Jag hörde att alla sveriges landsting tog upp denna frågan på ett nationellt möte under gårdagen. Har du någon information om detta eller hur kan jag få veta vad som hände på det mötet.

 7. Johanna

  Jag hörde att alla sveriges landsting tog upp denna frågan på ett nationellt möte under gårdagen. Har du någon information om detta eller hur kan jag få veta vad som hände på det mötet.

 8. Riksförbundet Sällsynta diagnoser

  Hej, angående regelverken för läkemedel mot sällsynta sjukdomar, sk särläkemedel så gäller särskilda regelverk. Bland annat skyddas företagen som trots stora investeringar forskar fram produkter för små patientgrupper, bland annat har de ett 10 år långt patentskydd och marknadsexklusivitet dvs de är inte konkurrensutsatta. En annan regel är dock att produkten MÅSTE vara ”best in class” om det kommer en ny produkt som visar sig vara mer effektivt så tar den nya produkten ut den gamla. Enkelt sagt.. det gamla preparatet godkändes för subvention medan den nya bättre medicinen, Kuvan inte tyvärr..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.