”Gubbar får inte låna”

Det är bara kvinnor som får låna inga gubbar. Det sa Percy Barnevik när han idag på ett engagerande sätt berättade om sitt Hand in Hand arbete i fattiga länder för oss förtroendevalda i SKL som var samlade i Stockholm.

Det var fängslande att höra om organisationens arbete och helt rätt inriktning på företagande och entprenörskap. Hjälp till självhjälp är mottot. Inte ge bara bidrag utan hjälp med inspiratörer hur man startar företag ut i byarna i Indien och lån till att komma igång. Och resultatet är att jättemånga företag har nu startats av kvinnor och återbetalningen av lån är mer än 99%-ig. Men varför lånar man inte till gubbarna – jo de betalar inte tillbaka alls i samma utsträckning som kvinnorna.

Nu driver och utvecklar dessa kvinnor små företag och det skapas tillväxt och byarna börja blomstra och familjerna går från fattigdom till en betydligt bättre livssituation. Barnen går i skola och mat finns numera.

Arbetssättet borde också kunna nyttjas i företagandet i Sverige och i den rika världen ansåg Percy Barnevik. Och det måste man verkligen hålla med om. Vi behöver verkligen få igång många nya småföretag som kan skapa välfärd och tillväxt. Även en viktig del i integrationspolitiken för de många nya svenskar som vi har och som vi ska välkomna.Hand i hand projektet i Indien borde vi ta till oss och pröva. Kanske något för oss i Västerbotten?