Ska valrörelsen präglas av lögner?

Den frågan kan man verkligen ställa sig efter att ha läst Socialdemokraten Lena Sandlins ledarkommentar i Västerbottens folkblad idag om Posten i Umeå och att de vill göra sig av med vissa medarbetare. Hon citerar där CUF ordföranden Magnus Andersson och påstår att han applåderar Umeå Postens agerande och att de som fyllt 40 eller 50 åt har gjort sitt.

Hur kan en så välkänd och i många stycken aktad sosse föra fram sådan osanning i en tidning. Magnus Andersson har också i sin blogg och i kommentar i Västerbottens Folkblad fört fram att detta är ren och skär lögn. Nu ser jag att Lena Sandlin ber om ursäkt för att hon blivit felinformerad. Men det är allvarligt att en tidning och ansvarig skribent inte gör större uppcheckning innan man å det grövsta för fram ett sådant uttalande som ett direkt citat av Magnus Andersson. Jag tycker det är kränkande och en ursäkt räcker inte.

Jag blir också bekymmrad om det ska vara en start på en valrörelse där lögner ska få bli ett naturligt inslag. Sättet att angripa Maud Olofsson tyder också på att vi kan förvänta oss en allt smutsigare valkampanj. Detta gagnar inte någon politiker eller parti utan bara gynnar de krafter som vill ifrågasätta en politisk demokrati och försämrar våra möjligheter att i framtiden rekrytera nya förtroendevalda.

Etiketter:

10 kommentarer

 1. Pär Andersson

  Den här valrörelsens hittills grövsta lögn är den som statsministern drog rakt i ansiktet på svenska folket när han helt frankt påstod att sysselsättningen i Sverige ökat med i runda tal 100.000 sedan valet 2006. På ekot i eftermiddag avslöjade en professor i statskunskap att Reinfelt farit fram med osanning. Den rätta siffran enligt uppgifter från Statistiska centralbyrån ligger runt 10-12.000. Så var det med den saken.

 2. Lars Gidlöf

  Var det så mycket lögn? Centerpartister säger ju att byggnadsarbetare är lata och fikar bara, var det sanning eller?

  Statsministern säger att 100000 fler har jobb idag, det stämmer inte, är det lögn eller?

 3. Albin

  Hej alla arga vänstersympatisörer. Jag kan med glädje avslöja att jag inte har en aning huruvida Statsministerns påstående är sant eller ej. Däremot stör jag mig något fruktansvärt på ert sätt att argumentera.

  Hur menar ni att Statsministerns påstådda lögn i så fall berättigar Arbetarbladet och Västerbottens Folkblad att förtala en ung politiker? En lögn rättfärdigar väl ändå inte en annan – inte ens i teorin?

  Vidare vill jag påpeka för dig, Lars Gidlöf, att den Centerpartist du hänvisar till ALDRIG har sagt att byggjobbare är lata. Även detta är en lögn. Ni borde nog vidga era vyer 😉

 4. Olle Edblom

  Svar till Arbetare (2010-02-01 18:42)
  Jag tycker det är skillnad att citera att man sagt något som är osanning än att göra fel jämförelse vad gäller jobbstatistik. Även om det också är beklagligt och har rättats till i ”efterdebatten”

 5. Olle Edblom

  Svar till Pär Andersson (2010-02-01 18:01)
  Nu tar du väl i Pär! Menar du på fullt allvar att en felaktig jämförelse i en debatt som bygger på felaktiga årsjämförelser är grövre än att i ett ledarstick i en tidning av en tidningsskribent citera att en politiker sagt något som är helt fel?

 6. Wotan

  ”Menar du på fullt allvar att en felaktig jämförelse i en debatt som bygger på felaktiga årsjämförelser är grövre än att i ett ledarstick i en tidning av en tidningsskribent citera att en politiker sagt något som är helt fel?”

  Absolut! Att i en direktsänd debatt riktad till svenska folket driva en tes byggd på felaktiga siffror är betydligt värre än att felcitera en politiker i en lokaltidning, håller du inte med? Därmed absolut inte sagt att det sistnämnda var rätt. Men båda har bett om ursäkt, och det känns lite löjligt att skriva ett inlägg som ditt utan att ta upp båda sidor.

 7. Johan Kling

  Mycket bra skrivet Olle. Lena far med lögn och osanning. Jag hoppas hon också vågar ge en dementi i tidningen samt att VFs kommande ledare focuserar på pressetik!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.