Röda Korsets behandlingscentra för krigsskadade och torterade får landstingsstöd

Nu är avtalet med Röda Korsets behandlingscentra i Skellefteå påskrivet. Idag har landstinget i överläggningar med Röda Korset i Skellefteå godkänt den formella överenskommelsen att de ska kunna ebjuda psykoterapeutisk behandling för de som lider av stressyndrom till följd av upplevelser kopplade till krig eller tortyr i sina ursprungsländer. Centrat som finns idag i Skellefteå ska erbjuda både landstinget i Västerbotten och Norrbotten sina tjänster. Västerbotten ersätter Röda Korset med en miljon för 2010 för detta. Planer finns nu att göra ett långsiktigt avtal under hela nästa mandatperiod så att verksamheten får en mera permanent verksamhet och trygghet. Det är mycket värdefullt att vi kan erbjuda behandling för de som är tex asylsökande eller andra som kommit till Västerbotten och bär med sig av upplevelser från sitt hemland som skapat ohälsa och stress. Från allians för Västerbotten har vi i våra budgetar haft med denna verksamhet och en finansiering för vi anser att detta är en viktig verksamhet där Röda Korset besitter en ovärderlig kompetens. Nu har även majoriteten också ställt upp bakom våra tankar och även att hitta en långsiktig lösning. Det gör skillnad att oppositionen lägger fram konstruktiva och genomarbetade förslag.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.