Hur ska vi klara välfärden i framtiden?

Höj kommunalskatten med 13 kronor! Ja det är en slutsats som en särskild politikergrupp inom SKL kommit fram till och som media idag skriver om. Skattehöjningen krävs om vi ska klara samma standard i välfärden år 2035 som idag. Nu jublar säkert alla partier på vänsterkanten som alltid tagit till skattehöjarvapnet när välfärdens behov ökar och när välfärden ska finansieras. Men av gruppens åtgärdsförslag är skattehöjning bara ett tänkbart förslag. Man pekar även på att egenavgifter och fler arbetande timmar också måste till.

Frågan om välfärdens finansiering är en viktig debatt när allt fler äldre lever allt längre och när nya behandlingsmetoder och läkemedel ständigt utvecklas samt att vi ställer allt högre krav på välfärdsservice och tillgänglighet. Jag är övertygad om att vi måste allt mer diskutera det egna ansvaret och vi som politiker måste också våga debattera vad ska det offentliga finansiera och vad kan vi välja bort. Det är jobbiga frågor men ack så nödvändiga.
 
Att bara prata om skattehöjning är helt fel väg att gå för vem är villig att betala en skatt på 70% av sin lön! Det kan bara hämma tillväxten. Fler i arbete är en viktig åtgärd för att vi överhuvudtaget ska klara morgondagens välfärd. Arbetsgruppens rapport där alla partier finns representerade är ett viktigt inslag i den debatt som vi måste ta. Inte minst måste alla partier vara tydliga inför valet i höst till kommuner och landsting. Välfärdens kärna måste vi värna om, vi måste våga välja bort det som är mindre viktigt, vi måste ta ett större eget ansvar för vår hälsa och välfärd och vi måste hela tiden utveckla sjukvården så att vi får mer vård för pengarna.
Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Isak

    Att putsa miljonärenas fönster och rasta deras hundar på
    skattebetalarnas bekostnad, då räcker det inte med 13 kr
    i höjd skatt. Dessutom är det inte mer än rätt att miljo-
    närerna betalar tillbaka det Alliansregeringen så frikost-
    igt strödde ut, med lånade pengar av våra barn. Sen säger du att politikerna skall våga diskutera det egna ansvaret.
    Ja hur skulle det va om ni säger att det räcker med hälf-
    ten så många politiker. Kommer du med ett sådant förslag
    så skall jag överväga att rösta på dig, trots ditt för-
    verkade förtroende.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.