Hälsovalet en valfråga

Vårdval Sverige och hälsoval Västerbotten som vi kallar det förändrar svensk primärvård. Konkurrensverket har i uppdrag att följa upp reformen och har i dagarna kommit med sin andra rapport

Rapporten visar att reformen varit lyckad och tillgängligheten blir bättre. 181 nya vårdenheter har tillkommit i landet och patienternas makt har stärkts. Inte illa för en reform som varit i kraft sen fem månader.

Allt är inte toppen. Jag ,centerparti och hela allians för Västerbotten har ständigt påpekat att landstingen måste utforma sina primärvårdsuppdrag så att det blir möjligt för små vårdenheter att etablera sig och att det blir konkurrens även i de mindre tätorterna. Flera landsting har regler som missgynnar små vårdgivare. Så i Västerbotten där primärvårdsuppdraget borde begränsas.

Det finns också landsting som medvetet eller omedvetet skapat regler som gynnar de egna vårdenheterna. I Västerbotten har vänsterkartellen i landstinget fördelat alla listade på redan befintliga vårdenheter och i starten i år fanns bara offentliga. Landstinget ska företräda patienternas/medborgarnas intresse och inte slå vakt om egen verksamhet.

De landsting som inte får en enda privat etablering och som samtidigt har stor brist på läkare bör kanske fundera på om inte reglerna bör ändras så att det blir mer attraktivt att starta en ny hälsocentral. Ersättningssystemet i Västerbotten är också allt för lågt i jämförelse med andra landsting.

Hälsovalet borde bli en valfråga. Vänsterpartierna går till val på att avskaffa etableringsrätten och det betyder i praktiken man vill avskaffa vårdvalet. Därigenom också patientens fria val och rätt att välja den läkare och hälsocentral som ger den bästa servicen.

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.