Goda råd minskar ohälsan

Hälsofrämjande arbete i landstinget är helt nödvändigt. Därför är Socialstyrelsen presenterade förslag till nationella riktlinjer för att minska livsstilsrelaterade sjukdomar mycket efterlängtade. I Västerbotten har vi under många år arbetat med våra folkhälsoundersökningar när man fyller 40,50 och 60 år. De har gett oss fantastiska möjligheter att både initiera hälsosamtal och ge underlag för vilka insatser som krävs av den enskilde men också underlag för forskning och utveckling av det förebyggande arbetet i vården. Initiativtagare till detta arbete har varit bla Lars Weinehall och han har också deltagit i arbetet att ta fram de nya riktlinjerna.

I vårt landsting arbetar våra hälsocentraler redan med hälsorådgivning och att t.ex. erbjuda tobaksavvänjning, motion på recept. Nu är det väl lite si och så om våra hälsocentraler hinner med allt det vi vill att de ska göra. Det har ju också visat sig att just Västerbotten har den lägsta kostnaden för primärvård i en jämförelse mellan landstingen. Därför så tror jag att det kommer att krävas resurstillskott för att primärvården ska kunna följa i verkligheten socialstyrelsens nya riktlinjer. Och inom den specialiserade vården blir det också viktigt att förmå våra läkare att släppa på det motstånd som tidigare ibland har funnits. Men även här arbetar vi betydligt bättre med hälsofrämjande insatser och exempel är ju de krav som numera allt oftare ställs att vara rökfri innan vissa typer av operationer görs. Jag tänker då på det arbete som sker inom den ortopediska verksamheten. Är man rökfri som minskar riskerna betydligt för infektioner och resultaten blir bättre.
 
Ett prioriterat hälsoarbete kommer att leda till minskat behov av sjukvård och blir vi än mer framgångsrika i Västerbotten då kommer våra skattepengar bättre räcka till alla dem med tydliga behov: Socialstyrelsens förslag till riktlinjer kommer väl till pass för att nå detta mål.
Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.